tisdag 26 mars 2013

Socialsekreterare tog sitt liv - åtal väcks mot två av cheferna

I juni 2010 tog en socialsekreterare från Krokums kommun sitt liv efter att drabbats av en depression utifrån att han blivit kränkt av sin chef under ett års tid. Nu har åtal väckts mot de två cheferna för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Socialsekreteraren hade arbetat som socialsekreterare i närmare 30 år, och i Krokoms kommun i fyra.

Hans Olof Wiklund skriver om detta i TCO Tidningen
http://www.tcotidningen.se/.

"Mannen, som vi kan kalla Anders, hade arbetat som socialsekreterare i närmare 30 år, och i Krokoms kommun i fyra. Han arbetade inom individ- och familjeomsorgen med missbrukare, var djupt engagerad i arbetet och trivdes.
Problemen började 2009 när han fick en ny arbetsledare.
Den nya, vikarierande, arbetsledaren hade en auktoritär ledarstil och anklagade Anders för att göra fel i arbetet. Anders hade svårt att värja sig, blev rädd, fick ont i magen och hade svårt att sova.

Hans kollegor slog larm till ledningen, som inledde en utredning om mobbning. På ett möte i april 2010 fick Anders resultatet av utredningen – han hade inte utsatts för kränkande särbehandling eller trakasserier.
På mötet fick han också en lista med fel som arbetsledaren ansåg att han gjort sig skyldig till, och besked om att han skulle få en varning. Anders bröts ner, blev djupt deprimerad. Läkare konstaterade att besvären var arbetsrelaterade.
På ett möte i mitten av maj 2010 skulle Anders delges varningen, men fick då veta att han skulle avskedas i stället. Någon dag senare blev han varslad.

Den 10 juni var det tänkt att förhandlingar om varslet skulle inledas mellan kommunen, facket och Anders.
Samma dag hittades Anders död i hemmet. Han hade endast 53 år gammal tagit sitt liv. Anders lämnade fru och tre barn efter sig.

Änkan polisanmälde fem chefer i kommunen, och kammaråklagare Åse Schoultz vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Östersund har nu åtalat två av dem för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Det är första gången som mobbning på en arbetsplats prövas som arbetsmiljöbrott i domstol.
Enligt Schoultz har de båda cheferna orsakat Anders sjukdom och död genom att de åsidosatt sina skyldigheter enligt arbetsmiljölagen att förebygga ohälsa. Åsidosättandet har innefattat ett medvetet risktagande av allvarligt slag.

De har från olika håll hösten 2009 fått information om den turbulens och oro som rådde på arbetsplatsen, och om de samarbetssvårigheter och den konflikt som fanns mellan Anders och arbetsledaren. De hade också fått information om Anders och hans kollegors upplevelse av att han blev utsatt för kränkande särbehandling. Liksom signaler om Anders ohälsa i form av bland annat koncentrationssvårigheter, sömnproblem och avmagring.

Trots denna vetskap har de inte tagit några initiativ till åtgärder som kunnat förhindra sjukdom och dödsfall, som att exempelvis anpassa arbetsförhållandena eller omplacera Anders.
Om de båda åtalade ”hade handlat i enlighet med de krav som arbetsmiljölagstiftningen ställer på arbetsgivare skulle med hög grad av sannolikhet inte XX /Anders/ insjuknat i en depression och inte tagit sitt liv den 10 juni 2010” hävdar åklagaren Åse Schoultz.

De båda cheferna nekar till brott.
Målet kommer att avgöras vid Östersunds tingsrätt. Datum för rättegången, som beräknas ta tre till fyra dagar, är ännu inte utsatt."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar