fredag 22 augusti 2014

Rättshaveriet i Stockholms socialtjänst

Gruppledare för (S) i stadsdelsnämnderna skriver om rättshaveriet i Stockholms socialtjänst. Detta publicerades på ETC 2014-08-18 på deras debattsida. Utan att ha underlag så tror jag dessvärre att det gäller de flesta socialtjänster i Sverige, fler socialarbetare i riket vittnar om det i media och inom nätverket Nu bryter vi tystnaden.

Delar texten:


Rättshaveriet i Stockholms socialtjänst

"Alliansen har styrt i Stockholm och Sverige i åtta år. Vi lokala politiker ute i stadsdelarna undrar om det inte är i socialtjänsten som konsekvenserna av Alliansens politik är mest oroande, skriver socialdemokratiska gruppledare i stadsdelsnämnderna.

Alliansen började sin tid med att slå mot a-kassan och fick närmare en halv miljon människor att lämna a-kassan. Samtidigt ”reformerades” sjukförsäkringen och alla sjuka i Sverige fick ett bäst före-datum på sin sjukdomstid. Den misslyckade arbetsmarknadspolitiken har fått som följd att allt fler människor tvingas till försörjningsstöd, ofta på felaktiga grunder.

Skenande kostnader har satt den redan åtstramade och arbetstyngda socialtjänsten på sparlåga. Socialsekreterarna i många delar av Stockholm vittnar om att de personliga mötena blir färre och att dokumentationen tar allt mer tid. Cheferna hinner inte stötta och arbetsleda sina medarbetare utan måste i stället fokusera på att få ett så litet budgetunderskott som möjligt. Socialsekreterarna gör allt de kan och jobbar allt fler timmar övertid för att hinna med.

Socialtjänstinspektörernas årsrapport för 2013 gällande barn- och ungdomsvården i Stockholm visar hur personalen inte ges förutsättningar att utföra sitt arbete och i vissa fall inte heller möjlighet att hålla sig inom ramen för lagar och riktlinjer. Utredningar tar för lång tid, barnperspektivet kan inte alltid beaktas och personalomsättningen är mycket stor. Oerfarna socialsekreterare måste arbeta i de mer arbetstyngda delarna av förvaltningen, såsom myndighetsutövning mot familjer. Konsekvenser blir att barnen, ungdomarna och deras familjer inte får den service, hjälp och det stöd de behöver för att uppnå en varaktig förändring. Därför når inte heller socialtjänsten sina mål och kan i dag knappast kallas en socialtjänst i världsklass.

Stockholmarna har rätt att kunna känna sig trygga den dagen som livet krackelerar. Det kan de inte i dag. Det behövs en ny politisk ledning som ser att personalens möjligheter att göra sitt jobb är avgörande för kvaliteten inom välfärdssektorn.

Om vi socialdemokrater får förtroendet att styra Sverige och Stockholm kommer vi att återupprätta socialförsäkringssystemet och se till att de som kan arbeta ges möjlighet till det.

Vi kommer också att säkerställa en stegvis ökning av anslagen till socialtjänsten och ta fram en strategi för hur vi kan förbättra arbetsmiljön.

Det är en del av den nystart stadens verksamheter behöver.

Socialdemokratiska gruppledare i stadsdelsnämnder i Stockholm:
Anders Göransson, Södermalm
Anders Löwdin, Bromma
Anita Lindskog, Norrmalm
Bengt Roxne, Hässelby Vällingby
Birgit Marklund Beijer, Östermalm
Birgitte Isberg, Skärholmen
Catarina Agrell, Kungsholmen
Claes Elmgren, Skarpnäck
Eva Fagerhem, Hägersten-Liljeholmen
Gunnar Sandell, Farsta
Kristina Öberg, Enskede-Årsta-Vantör
Majvi Andersson, Älvsjö
Mia Päärni, Rinkeby-Kista
Ornina Younan, Spånga Tensta"


1 kommentar: