torsdag 9 januari 2014

Stockholms stad spränger budgeten för snöröjningen – utan snö i rekordvärme!

Enligt SMHI blev 2013 ett av de mildaste åren sedan mätningarna inleddes 1860. Kännetecknande blev frånvaron av snö på senhösten och inte minst under de gångna jul- och nyårshelgerna.

Ändå har det senaste mildvädret inte räckt för att Stockholms stad ska klara snöröjningsbudgeten. Efter det stora ka­o­set 2012 trod­de de allra fles­ta att al­li­an­sen hade lärt sig en läxa. Då föll det så pass myc­ket snö att snö­sväng­en inte hann i kapp på flera vec­kor. An­sva­ri­ga ak­tö­rer kla­ra­de inte av att full­gö­ra sina upp­gif­ter, över­gångs­stäl­len bloc­ke­ra­des av snö­hö­gar och is­bild­ning­en på gång­ba­nor­na var ex­trem. Kost­na­der­na ske­na­de och Stock­holm stad be­svä­ras ännu av un­der­skot­tet från snö­ka­o­set.

SvD rap­por­te­rar 2014-01-06 att den slut­gil­ti­ga kost­na­den för årets snör­röj­ning i Stock­holm lan­da­de på 200 mil­jo­ner. När al­li­an­sen drev ige­nom bud­ge­ten i kom­mun­full­mäk­ti­ge trod­de man att det räck­te med 160 mil­jo­ner till snöröj­ning­en. Stock­hol­mar­na fick ingen vit jul men un­der­skot­tet vi­sa­de sig bli hela 40 mil­jo­ner.

Gi­vet­vis kan inte po­li­ti­ker kon­trol­le­ra väd­ret. Där­e­mot kan de ge sta­den för­ut­sätt­ning­ar för att han­te­ra väd­ret och att un­der­bud­ge­te­ra med 40 mil­jo­ner är inget som un­der­lät­tar snöröj­ning­en. Sta­den för­sva­rar sig med att 80% av snöröj­nings­kost­na­der­na är fasta. Att spräc­ka snöröj­nings­bud­ge­ten utan snö är en im­po­ne­ran­de be­drift och tyder på att något i upp­hand­ling­ar­na inte bli­vit sär­skilt bra.

Till bristerna hörde också att Stockholms stad inte kunde kontrollera var plogbilarna hade varit – något som nu ska rättas till genom att de ska kunna spåras med GPS.

Vad som hän­der 2014 åter­står att se. Till hel­gen vän­tas årets förs­ta snö­fall i Stock­holm.


Källor:
http://alliansfrittsverige.nu/aktuellt/2014/01/stockholm-spranger-budgeten-for-snorojningen-utan-sno

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/rekordvarmt-men-snorojningen-spranger-budget_8870582.svd


2 kommentarer:

  1. Men vart fan ha pengarna tagit vägen då? :O !!

    SvaraRadera
  2. Imponerande sthlms stad hahahaha

    SvaraRadera