onsdag 4 december 2013

ÖPPNA DINA ÖGON OCH ÖRON FREDRIK JURDELL!

I förra veckan berättade ABC om socialsekreterare i Tyresö som lämnade över ärenden till politiker som en protest över arbetssituationen. Men det är inte bara i Tyresö som arbetsbelastningen är för hög för socialsekreterare. Före detta socialsekreterare MärtaLisa Tillema, verksamhetscontroller Samuel Svan och socialsekreterare Elin Lindén berättade igår, 2013-12-03, på SVT om socialsekreterarna i Stockholms stads psykiska ohälsa. Samliga medlemmar i nätverket Nu bryter vi tystnaden.

MärtaLisa Tillema vittnar om att hon träffat många kollegor som gråter, har sömnproblem, hjärtproblem och går in i väggen. Jag instämmer med MärtaLisa Tillema. Jag möter dessa socialsekreterare ofta och har själv varit en utav dem. Elin Lindén vittnar om att det är många socialsekreterare som är på gränsen att bli utbrända och känner en moralisk stress. Samuel Svan uppger att den inre konflikten som uppstår i att man tvingas utföra ett arbete som man inte kan stå för är nog en av nycklarna till att förstå vad som inte fungerar just nu.

Avdelningschef Fredrik Jurdell på Socialförvaltningen i Stockholms stad vill inte kännas vid denna bild. Han uppger att något tydligt dokument inte finns eller någonting annat som visar att socialsekreterare mår dåligt!

Hur kan avdelningschef Fredrik Jurdell på Socialförvaltningen uppge att det inte finns något tydligt dokument om att socialsekreterarna mår dåligt av den usla arbetsmiljön!? Handlar det om att han inte läst rapporterna? Finns ju flera rapporter på detta! Finns ju till och med ett nätverk – ”Nu bryter vi tystnaden” som arbetar utifrån detta! Jag blir förbannad och ledsen! Är det ingen som vill höra och lyssna på oss när vi vittnar om vår yrkesroll! Arbetsbelastningen är för hög och New Public management-stuket är inte respektfullt varken gentemot socialsekreterarna eller klienterna – de vi faktiskt är anställda för att stödja och hjälpa!

Men vad kan vi göra så att Fredrik Jurdell faktiskt ser och hör oss?! Ska vi maila rapporter som t.ex. Akademikerförbundet SSR och Novus rapport till Fredrik Jurdell!? Ska vi bjuda in honom till nätverket Nu bryter vi tystnadens medlemsmöten så han får träffa och se oss på riktigt!?! VI FINNS!!! I skrivande stund har nätverket 3761 likes på Facebook så uppenbart är det 3761 som delar och stödjer nätverkets syn!

Är det okey om jag kommer med ett tips Fredrik Jurdell så du inte framstår som helt oförstående över golvfolket? Läs sammanfattning av åtminstone 1 rapport nedan:


Följande rapport genomfördes av Akademikerförbundet SSR och Novus och har till syfte att erhålla en bild över socialsekreterarnas (på Socialtjänsten) arbetssituation och arbetsmiljö. 443 webbintervjuer genomfördes den 19 september – 29 september 2011. Antal svar från panelen var 262 stycken och svar från email-utskick var 267 stycken. Av dessa bortscreenades 17 % pga att de ej arbetar som socialsekreterare.

Sammanfattningsvis av rapporten framkommer:
"En majoritet anser att socialarbetarnas arbetsbelastning ökat det senaste året. Drygt var 3:e anser också att arbetsbelastningen är för hög. Förutom att detta leder till ökad stress så anger också många att det är fler som slutar och att det är svårt att få tag erfaren personal.

•Sex av tio upplever kommunens beredskap för ökat antal ärenden som dåligt.
•Nästan varannan socialsekreterare upplever att klyftorna mellan människor i den egna kommunen har öka det senaste året.
•Nästan fyra av tio socialsekreterare upplever tecken på ökad arbetsbelastning p g a ökade problem på arbetsmarknaden.
•28% anger att de varje vecka diskuterar de utmaningar som socialtjänsten står för.
•Bristande organisation utgör ett minst lika stort problem som arbetsbelastningen i sig.
•En av tio anger att skyddsombudet har begärt åtgärder enligt arbetsmiljölagen.
•Majoriteten av socialsekreterarna säger att det inte finns några planer på att anställa fler.
•38% av socialsekreterarna anser inte att man klarar av kvaliteten och rättsäkerheten enligt lagens intentioner.
•Sex av tio socialsekreterare har svårt att sova minst någon gång per månad för att de känner sig oroliga för sitt arbete.”


Den 13 maj 2013 skrev jag om "Alarmerande siffror inom socialtjänsten" på min blogg där jag beskrev om en undersökning Akademikerförbundet SSR och Novus låtit sig göra. En undersökning som bland annat påvisar att i Stockholm stad uppger 78 procent av socialsekreterarna att arbetsbelastningen är hög eller mycket hög. Strax över hälften menar att situationen är så ansträngd att man inte klarar av att hålla en rättssäker verksamhet. Bara 7 procent anser att det är klienternas behov som får styra. Två tredjedelar menar att det är kommunens budget som styr vilka åtgärder som sätts in. Undersökningen visar vidare att över 70 procent av socialsekreterarna funderat allvarligt de senaste två åren på att söka arbete utanför socialtjänsten!

Tack för ordet,

Gabriella
socialsekreterare (men efter 4,5 år ej längre verksam inom Stockholms stad)

10 kommentarer:

  1. Bra skirvet Gabriella!!!!!!!!!

    SvaraRadera
  2. Men aaaahh fler SOC borde va som du!

    SvaraRadera
  3. Fredrik är ett hån mot oss! Alltså har cheferna inte fört vidare vad vi tycker och skriver på på varje APT! sjuk!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man börjar ju undra hur det ser ut i Sthlm stad kring detta.

      Radera
  4. Heja NBVT!! OCH DIG GABRIELLA <3

    SvaraRadera
  5. Alltså är det ingen chef som för vidare vad vi tycker och tänker till Socialförvaltningen!! va fan öppnar vi ens käften för! Fattar varför alla gamla stofiler har gett upp och skiter i att klaga. FÖRBANNAD är bara förnamnet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sluta aldrig kämpa för bättre arbetsmiljö som även blir bättre långsiktigt för klienterna. Pleaaaase!

      Radera