onsdag 20 mars 2013

Maskrosbarn


Maskrosbarn är barnen som klarar sig i livet trots svår uppväxt. Av de barn som växer upp under onormalt dåliga förhållanden beräknas ca 25% bli maskrosbarn och det innebär att de har ett liv som vuxna fritt från psykisk ohälsa. Ca 50% av de barn som växer upp under onormalt dåliga förhållanden får "halvt lyckade" liv där de har ett ganska bra liv men det kan kantas av ex psykisk ohälsa (ex depression). De sista ca 25% av de barn som växer upp under onormalt dåliga förhållanden går det riktigt illa för ex självmord eller oförmåga att leva ett någorlunda normalt liv på grund av psykisk ohälsa. Faktorer som spelar in vid chanserna för att ett barn kan bli ett maskrosbarn är att barnet måste ha god förmåga till empati och medkänsla, god intelligens, någon betydelsefull person i sin närhet som de har kontakt med och intresse av flera hobbies.

De barn som klarar sig trots alla svårigheter har i engelskspråkig facklitteratur benämnts "superkids", "stress-resilient" eller "invulnerables". På svenska har de i litteraturen förutom maskrosbarn, även kallats "osårbara barn" eller "stressmotståndskraftiga barn".

Flickan "Louise" i Vetlanda som trots flera rapporter till sociala myndigheter inte fick hjälp, är ett i Sverige känt fall genom reportage av TV-journalisten Janne Josefsson i "Uppdrag Granskning".

Ett maskrosbarn har ofta någon eller något i sin omgivning som ger denne mening. Det kan vara en busschaufför, tanten i trappuppgången, läraren eller något annat dylikt.


Det finns en ideell förening vid namn Maskrosbarn som har funnits sedan 2005. Maskrosbarn stödjer ungdomar som har föräldrar som missbrukar och eller är psykisk sjuka.

Föreningen har hållit i över 350 föreläsningar på grund och gymnasieskolor samt för vuxna som arbetar med barn, i socialtjänst, vård eller skola. De har också en mailverksamhet, där ungdomar kan skriva och få svar. De driver tillsammans med Tjejzonen Storasyster på nätet projektet, där unga kan chatta med en vuxen en gång i veckan. De har lägerverksamhet för ungdomar mellan 14-19 år på sommar, höst och jullov. Hos dem kan man chatta 5 kvällar i veckan.

Dessutom har de har en ungdomsgård varannan fredag i Stockholm, var tredje i Göteborg och en gång i månaden i Malmö, som de kallar för “fredagsmys”. De har 5 stödgrupper som kallas “arbetsgrupper” i Stockholm och Göteborg. De har ett coachprogram där idag 70 ungdomar har en coach hos dem.

Maskrosbarn är en ideell förening som behöver stöd av stiftelser, fonder och bidragsgivare för att kunna driva verksamhet. Man kan förutom donation och medlemskap även bidra i form av volontärarbete inom någon av ovanstående punkter. Gå in på deras hemsida och läs mer:
http://www.maskrosbarn.org/


 
Källa: Wikipedia, Föreningen Maskrosbarn

4 kommentarer:

  1. Tack för att du skriver om oss (= E du medlem o vill du va me o hjälpa?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Viktigt att förmedla och informera vidare så ni/vi kan hjälp fler. Jag hjälper gärna till, kontaktar er inom kort, kul! :)

      Radera