torsdag 21 mars 2013

Earth Hour - mer skada än nytta?

Johan Norberg, idéhistoriker och författare uppmärksammar oss på Earth Hour i dagens metrokolumn (http://www.metro.se/)

Många av de som deltar i Earth Hour för att minska klimatförändringen tänder stearinljus. Låter ju väldigt mysigt med levande ljus och man tror sig göra en god sak för världen MEN det många inte känner till är att just stearinljus är större koldioxidbovar än glödlamporna.

Världen över släcker man lamporna för att få kontroll på växthusgaserna. Norberg skriver att det behövs kunskap om problemets art och lösningarnas potential. Att om vi helt slutade använda elektricitet i Sverige skulle det knappt märkas. Orsaken till de ökade utsläppen är att fattiga länder snabbt blir rikare, och deras färd från misär drivs med de smutsigaste energikällorna. Indien och Kina öppnar tre nya kolkraftverk i veckan.

Miljöorganisationer har påverkat att Europas politiker svarat med att massivt subventionera förnyelsebar energi. Vid första anblick låter detta som en bra idé men det är det dyraste och minst effektiva sätten att minska utsläppen. Enligt den brittiske energiforskaren Dieter Helm så behövs det 52 000 nya vindkraftverk varje år för att kompensera bara för Indiens och Kinas nya kolkraftverk. Om vi även vill väga upp för det kol de redan använder skulle både marken och pengarna ta slut.


En anledning att det inte händer så mycket i klimatfrågan är att solkraften är ännu dyrare. Norberg skriver att det finns sätt att snabbt minska koldioxidutsläppen. ”Genetiskt modifierade grödor (GMO:s) gör att mindre CO2-absorberande skog behöver omvandlas till jordbruksmark. Kärnkraft ger energi utan fossila bränslen och ny borrteknik för att utvinna naturgas, fracking, gör det möjligt att ersätta kol som energikälla och olja som drivmedel. Om Kina och Indien ersatte all kol med gas skulle de halvera sina koldioxidutsläpp, relativt billigt. Det skulle ge klimatet andrum tills forskarna får fram till exempel effektivare solkraft.”

Så släck lampan men tänd inte ljuset!


2 kommentarer:

  1. Inte visste jag att det var så illa med stearinljus

    SvaraRadera
  2. Nej, visst är det trist. Stearinljus är ju mysigt!

    SvaraRadera