fredag 11 oktober 2013

Tolvstegsbehandling även för personer med komplexa vårdbehov

Flera tidigare studier har påvisat att tolvstegsprogram ofta fungerar för människor med beroendesjukdomar som alkohol och narkomani. Nu visar en ny amerikansk studie att även de med komplexa vårdbehov som missbruk och psykisk ohälsa kan ha nytta av behandlingen.

Det visar sig också att många som deltar i självhjälpsgrupper (typ Minnesotaprogram) även har psykisk ohälsa.

I den nya aktuella studien från Boston följdes 296 unga vuxna med beroendeproblem (218 män, 78 kvinnor) när de deltog i tolvstegsbehandling 2006 till våren 2008. Det visade sig att unga missbrukare med komplexa vårdbehov tillägnade sig behandlingen lika bra som dem med bara missbruksproblematik.

Deltagarna bedömdes i början av programmet och därefter efter tre, sex, tolv och efter själva behandlingen. Bedömningskriterierna var bland andra närvaro, aktivt deltagande, ordna en sponsor, social interaktion med andra medlemmar och hur de förmådde slutföra de olika stegen, samt om de haft återfall och hur länge de varit drogfria.

”– Vi fann att unga vuxna i behandling med minst en psykisk störning - mestadels depression och ångest - hade mer allvarliga problem när de kom in i behandlingen. De var dessutom en aning mer motiverade att sluta missbruka, säger en av studiens ledare, Brandon Bergman, vid Massachusetts General Hospital Center for Addiction Medicine, till Medical News Today.”

Personer med komplexa vårdbehov deltog under året efter avslutad behandling i lika stor omfattning i tolvstegsbehandling jämfört med de med endast missbruksproblematik. Detta avser både närvaro och aktivt deltagande. Forskningen påvisar även en skillnad i den bemärkelsen att de med komplexa vårdbehov har svårare abstinens jämför med övriga.

• Fotnot: Hela studien kommer publiceras i februari 2014 i vetenskapliga tidskriften Alcoholism: Clinical & Experimental Research. http://www.drugnews.nu/


 

2 kommentarer:

  1. haha, jag trodde 12steg va en sekt....typ iaf....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej. Många har blivit hjälpta utifrån 12-stegsbehandling. Är en gemenskap som stöttar varandra i nykter- och drogfrihet.

      Radera