onsdag 16 oktober 2013

Pappa, vad är schizofreni?

Pappa, vad är schizofreni? Dotterns fråga blev startskottet för Roger Zetterströms bok. För dryga året sedan satt Rogers 10 åriga dotter och bläddrade i en läkarbok. Hon frågade då plötsligt: "Pappa, vad är schizofreni och hur blir man frisk ifrån det?"

Roger har länge jobbat inom psykiatrin men arbetar även idag som lärare för uppdragsutbildningar. Han förklarade för sin dotter kring schizofreni men bestämde sig för att låna en bok åt henne. Det var då han upptäckte att det saknades en bok om psykisk ohälsa riktat mot ungdomar.

Roger är en företagsam person med många idéer som växer snabbt. Det roliga med honom är att han sätter slag i verket och når resultat. Han sökte ett stipendium från Skandias stiftelse Idéer för livet och knappt 30 skrivdagar senare var boken ”Pappa, vad är schizofreni” på 68 sidor färdigställd.

Boken berör tolv psykiska sjudomar som förklaras på ett sätt så att ungdomar ska förstå. Sjukdomstecken och behandlingsmetoder för sjukdomarna lyftes upp. Roger upptäckte att även vuxna gav positiv feedback på boken då den enkelt förklarar de olika sjukdomarna. Roger menar att det finns mycket okunskap och rädsla kring psykiatriska sjukdomar men att det börjar bli mer accepterat med psykisk ohälsa i samhället.


Boken finns att köpa på Adlibris: http://www.adlibris.com/


Foto: Isabell Gradin



4 kommentarer:

  1. Skrev han boken på 30 dagar!?!?!??! WHAT

    SvaraRadera
    Svar
    1. Snabbtänkt snubbe han där Roger! Sprudlar av tankar och ideer så jag är inte så förvånad egentligen.

      Radera
  2. Låter som du känner honom? gör du det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, vi samarbetar i olika litteratur- och utbildningsprojekt. :)

      Radera