måndag 23 september 2013

Lyssna på Onådiga Luntan

I februari 2013 överlämnadens Onådiga Luntan, över 70 berättelser från de verkliga experterna på det svenska socialförsäkringssystemet, till Socialförsäkringsutredningen.

De som skriver och berättar i Onådiga Luntan är de som sett sina liv förstöras, inte bara på grund av en olycka eller sjukdom. Det handlar bland annat om berättelser där samhället brister i stöd, dåligt bemötande, att de blivit illa behandlade vid sjukdom, arbetslösa som upplever att det är deras eget fel, kränkningar och bestraffningsliknande åtgärder som skadat mer är själva sjukdomen/olyckshändelsen.

Socialförsäkringsutredningen har till uppdrag att se över det allt mer uppsplittrade socialförsäkringssystemet, arbetslöshetsersättningarna och det kommunala försörjningsstödet. Det har gjorts så många förändringar att den ena regeln motverkar den andra och handläggarna har knappast överblick och än mindre de drabbade. Ändå så avkrävs sjuka och arbetslösa att hålla reda på alla regler. Tyvärr kommer det att ta lång tid innan utredningen är klar. Nu kan dock inte någon säga att man inte känt till problemen.

Lyssna på Onådiga Luntan på Sveriges Radio P1. Utförsäkrad – berättelser från Sverige 2013 sändes första gången lördagen den 21 september. Du kan lyssna på programmet igen
den 23 september 19.03 (OBS tiden!) med repris den 30 september 01.02. Ytterligare 30 dagar finns programmet kvar i SR Play. Medverkar gör skådespelarna: Ann Petrén, Lennart Jähkel, Lo Kauppi, Vanja Blomkvist, Agneta Ahlin, Siri Hamari, Diya Shaher, Mirja Burlin, Anna Azcárate, Margareta Stone, Kajsa Reingardt och Cecilia Nilsson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar