måndag 8 april 2013

Tvångsutvisningarna av barn ökar stort

Sedan den 1 januari 2011 har regeringen och Migrationsverket ”intensifierat” arbetat med att avvisa och utvisa ensamkommande barn. Projektet heter Erpum (The European Return Platform for Unaccompanied Minors) och drivs medbidrag från EU. Det svenska Migrationsverket är initiativtagare till projektet, där också Nederländerna, Storbritannien och Norge medverkar.

Under 2012 kom närmare 3600 ensamkommande barn till Sverige, en ökning med 35 procent jämfört med året innan. 1940 av dem kom från Afghanistan.

Allt fler ensamkommande barn tvångsutvisas från Sverige. Samtidigt ska EU-pengar bidra till effektivare avvisningar av barn till länder som Irak och Afghanistan. Precis som för vuxna som utvisas får avdelningarna på migrationsverket 4500 kronor för varje ”avslutat barnärende”.

De senaste tre åren har utvisningar med tvång ökat dramatiskt. 2010 lämnade Migrationsverket över 64 fall där polis skulle förpassa barn ut ur Sverige. I fjol utvisade polisen 144 ensamkommande barn.

Migrationsverket uppger att de utreder om det finns ett organiserat mottagande. Det betyder oftast att barnens föräldrar är hittade men kan även gälla släktingar eller att det finns ett barnhem i mottagarlandet. De flesta barnen har utvisats eller avvisats till Serbien de senaste åren.

Vad ligger egentligen till grund för projektet? Rädda barnen tror syftet med projekt Erpum är att avskräcka ensamkommande barn att komma till Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar