måndag 8 april 2013

Ta en fikapaus och bli bättre på ditt jobb

Kristian Borglund skirver i tidningen Metro, 2013-04-02, om Anna Johanssons forskning inom ämnet. Nedan följer hans text:

"Vill du bli lika kunnig och duktig som dina mer erfarna kolleger? Drick kaffe med dem. Fikastunderna är bra både för dig och din arbetsgivare, visar Anna Jonssons forskning.

Att förvärva kunskap från äldre kolleger är betydelsefullt inte bara för din egen karriär, utan i ett vidare perspektiv även för Sveriges konkurrenskraft åren framöver. Hur ska yngre medarbetare lättare kunna tillskansa sig och utveckla de äldres kompetens innan dessa går i pension?

– Det räcker inte med att kunskap paketeras ner i dokument och lagras och tillgängliggörs genom IT-system. Det måste också finnas ett lärande kring kunskapen och en förståelse för hur den används i praktiken, säger Anna Jonsson, som forskar om kunskapsöverföring och nyligen har samlat sina erfarenheter i en bok, ”Kunskapsöverföring & Knowledge management”.

Det är här som fikat kommer in i bilden.

I sin forskning har Anna Jonsson studerat två företag som satsar på de individuella medarbetarnas lärande: Ikea och advokatbyrån Mannheimer Swartling.

– Mina studier visar att det ofta är de enkla lösningarna som är de bästa. Mycket av kunskapsöverföring i praktiken är just praktisk.

Som att komma närmare sina kolleger, exempelvis genom att fika ihop regelbundet. I många företag stryker fikaraster på foten som en följd av omstruktureringar och effektiviseringar – samtidigt som samma företag beklagar sig över svårigheten."


Önskar er en skön måndag, glöm ej att fika med erfarna kolleger ;)

12 kommentarer:

  1. haha detta borde ja visa chefen!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, ja gör det. Är ju forskning ;)

      Radera
  2. Det finns en massa bra saker med att fika på jobbet. Chefer som inte "hinner fika" eller blänger snett.....nä fy för såna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man måste få pausa hjärnan ibland. Är en rättighet vi har med fika. 5 min/timme som vi oftast slår ihop och tar som för- och eftermiddagsfika.

      Radera
  3. Jag ska printa ut denna och sätta på anslagstavlan på jobbet! Våra chefer tycker att vi fikar för mycket (2ggr/dag)

    SvaraRadera
    Svar
    1. 2 ggr tycker jag inte är för mycket. Beror väl också på hur länge man sitter och fikar. Bjud med chefen på fikat :)

      Radera
    2. Bra tips! Jag ska oxå skriva ut men lägga på fikabordet hahaha

      Radera
  4. Min chef skulle behöva fika mera...

    SvaraRadera
  5. Om chefen skulle ha lika bra koll på hur vi jobbar skulle hen fatta att vi förtjänar så mkt mer positiv feedback och lön!!

    SvaraRadera
  6. Ja, hur gör man en chef mer delaktig för att just se ett bra jobb? Finns dessutom de chefer som man upplever för delaktiga i ens arbete också.

    SvaraRadera