onsdag 4 december 2013

Vad är en rebell? En person som säger nej.

SvD skriver, 2013-11-28, att Kartellen och Jason "Timbuktu" Diakité har väckt starka reaktioner med ”Svarta duvor och vissna liljor”. Låten innehåller kraftfulla textrader om Sverigedemokraterna som kan tolkas som hot.

Doktorand i historia vid King's College i London David Lindén skriver på
SVT Debatt att låten bland annat handlar om att slå ner Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

All medvind åt artisten Jason Diakité och Kartellen som TAR TYDLIG STÄLLNING MOT RASISM genom låten ”Svarta duvor och vissna liljor”. Texten är en lek med ord, med dubbelbottnade rader vilket är vanligt inom rappen. Artisterna vill ge en så rik bild som möjligt. Jason Diakité poängterar genom skrivelse på sin facebooksida att ”Ta in helheten. Ta in hela bilden. Tänk på vad som fött känslorna som uttrycks i denna och så många andra låtar”.

Jason Diakité skriver i sitt svar på
SVT Debatt till David Lindéns debattinlägg att det var fel av honom att tala i våldsamma ordalag om en svensk folkvald politiker men att han skrev detta i affekt för att förmedla sin känsla. Att han inte ämnade utföra handlingen i verkligheten och att detta var ganska tydligt. Jason Diakité uppger att den kritiserade låttexten "är helt enkelt en lek med ord, vilket inte bara är tillåtet i konst, det är elegant, påbjudet och förstärker ytterligare skillnaden mellan en låt och ett politiskt manifest."

Jason Diakité skriver vidare att de SKREV OCH SPELADE IN LÅTEN FÖR ATT MARKERA DERAS GRÄNS. Att de inte tolererar mer av SD:s rasistiska politik och att de håller våra senaste regeringar ansvariga för nedmonteringen av välfärden som lett oss fram till där vi är idag.

Jason "Timbuktu" Diakité, jag tokgillar din statusuppdatering på Facebook som du skrev efter att du kritiserades för din medverkan och jag kunde inte sagt det bättre själv: ”Jag tänker inte dölja, försköna, ursäkta eller skämmas för vem jag är. I stället tänker jag sätta ner min fot och säja: Fuck Sverigedemokraternas politik!”

Peace and love,

Gabriella



Jason Diakité skriver:

I min vers radar jag upp saker som jag tycker målar en bild av Sverige idag:

"Palme fick ett nackskott SD fick en jackpot/
folket blev till fimparna i Anders Borgs askopp/
fucked, dom plöjde välfärden med en traktor/
lämnade oss med dålig utbildning och en kass vård/
asså, piskan viner tills vi går passgång/
dunka Jimmie gul och blå hissa i en flaggstång/
landet vi nu bor i är fan krokigare än kungen/
dra till Djursholm och fråga brokigaste ungen/
från stekpannan till ugnen, inga lekplatser och gungor/
stenkantade massor och snedsnackande tungor/
Mamma Svea har blitt iskall, ord till SMHI/
ge det 20 vintrar till och sen förstår vi/
Socialdemokrati, Alexander Bards idioti/
din vardag som ny nyliberal slav sitter väl fint/
Sverige baby, en boulevard av brustna drömmar/
och det det en gång var vill dom fan att du ska glömma/

Den versen kan knappast sägas handla endast om hot mot Jimmie. Det går till och med att se det dubbeltydiga i just raden ”dunka Jimmie gul och blå och hissa i en flaggstång”. Är det Jimmie som ”dunka gul och blå” eller vi som ”dunka Jimmie gul och blå”? Subjektet kan ses på två sätt. I rap är den här typen av dubbelbottnade rader vanligt förekommande då man gärna vill måla en så rik bild som möjligt med sina ord. Dessutom har jag i detta fall valt att hämta frasen från en gammal sommarplåga med artisten Frida, vars låt hette just Dunka mig gul och blå. I mina ögon är det Jimmie som för ett psykologiskt våld mot just gul och blå, det vill säga landet, folket. Det är helt enkelt en lek med ord, vilket inte bara är tillåtet i konst, det är elegant, påbjudet och förstärker ytterligare skillnaden mellan en låt och ett politiskt manifest.

Vidare går refrängen:
Dom gamla är inte fria och dom unga får ingen framtid/
dom tar dej och skickar hem dej fast du bott här hela ditt liv/
svarta duvor dyker och liljor finns inte kvar/
men drömmen i oss lever trots att landet blir begravt/

Refrängen syftar på REVA och på fattigdomen och hopplösheten som breder ut sig i förorter och stadskärnor runt om i landet."
 

3 kommentarer: