fredag 27 december 2013

Legaliseringen av Cannabis gör oss dummare

Den senaste tiden har en trend kring att legalisera drogen Cannabis blivit allt starkare. I mitten av december 2013 blev Uruguay världens första land att tillåta både produktion, försäljning och användning av cannabis-drogen marijuana.

Cannabis kanske inte är så farligt ändå då?
Forskning tyder på det motsatta. Enligt en ny studie (Cannabis-Related Working Memory Deficits and Associated Subcortical Morphological Differences in Healthy Individuals and Schizophrenia Subjects” publiceras i tidskriften Schizofrenia bulletin) fick tonåringar som rökt marijuana dagligen under tre år, onormala förändringar i hjärnan som liknar dem som utvecklas vid Schizofreni.

Fred Nyberg som är professor i biologisk beroendeforskning vid Uppsala universitet uppger i SVT att ingen tidigare studerat detta område av hjärnan och att nu förstärks sambandet mellan schizofreni och marijuana.

I studien såg man även att ungdomarna hade sämre arbetsminne (korttidsminnet) flera år efter att de slutat röka. Arbetsminnets funktion är "att intellektuellt bearbeta intryck under kort tid – ett försämrat arbetsminne gör oss helt enkelt dummare".

Men Marijuana är väl mindre farligt än alkohol?
Vi ska inte glömma att marijuana är specifikt verkande på hjärnan och leder till skadliga effekter på lång sikt. Alkohol är farligt eftersom fler individer skadas, men då glömmer man bort att THC är verksam vid avsevärt lägre koncentrationer än alkohol.

Forskningsgrunden är allt starkare. Jämfört med de första forskningsstudierna som studerade effekterna cannabis på 70-talets användning av marijuana som hade lägre halter THC (den kemiska substans). Sedan 90-talet har THC-halten fördubblats genom att växten som producerar drogen förädlats.

Dessutom upptäckte de att nittio procent av de personer med schizofreni i studien som rökt marijuana, började röka cannabis innan den mentala sjukdomen drabbat dem. Detta tyder på att drogen kan vara en av orsakerna som utlöste sjukdomen.

Enligt forskarna kan personer som håller på att utveckla schizofreni få förvärrade symptom och snabbare utveckla sjukdomen om de röker cannabis. Tidigare studier har också pekat på att psykiatriska sjukdomar kan utlösas av cannabisanvändning – en av dessa tydde exempelvis på att cannabis fördubblar risken att utveckla schizofreni.

”Fred Nyberg tror att de forskningsstudier som kommit de senaste åren kommer försvåra för en eventuell legalisering av cannabis i Europa och samtidigt kommer troligen USA blir tveksamma till den legalisering för medicinskt bruk som införts i 18 delstater. Han är också skeptisk till ”experimentet” Uruguay som nu legaliserar cannabis, för att minska kriminaliteten i landet kopplat till drogen:

– De har infört 18-års gräns för marijuana bruk, vilket leder till att de mest sårbara, tonåringarna, kommer bli en ny målgrupp för den illegala handeln, säger Fred Nyberg.”

Foto: Matilde Campodonico TT/AP Photo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar