måndag 28 juli 2014

En våldtäkt är aldrig kortvarig - den är livslång

Valdtakt, Dom, bråvalla , Debatt,  hanna wallberg
Foto: Hanna Wallberg privat
Hanna Wallberg skriver på Nyheter24Debatt (140726) om den uppmärksammade domen kring våldtäkten på en flicka på Bråvallafestivalen. Alla är överrens - det var en våldtäkt. Den 19 åringa våldtäktsmannen dömdes för mindre grov våldtäkt, ett brott med maxstraff på fyra år. Men våldtäktsmannen undgår fängelse. Det fastslås att han är en våldtäktsman men för det får han enbart sammahällstjänst och skyddstillsyn. Wallberg menar att domen är ett hån, och inte bara mot den utsatta flickan. Jag är beredd att hålla med Wallberg i sina åsikter efter att ha tagit del av domen och förklaringen till det låga straffet. 

Wallberg skriver; "Att plocka skräp längs motorvägen och några samtal med en handläggare är vad en våldtäkt på en flicka i Sverige i dag likställs med. Det, och förstås skadeståndet på 96 000 kr – är vad hennes kropp är värd."

Att utläsa från domen är att straffet för en myndig person som våldtagit en flicka i särskilt utsatt situation inte blir fängelse. Straffet med samhällstjänst och skyddstillsyn är inte avskräckande. Domen kan även ge användbara tips och råd skriver Wallberg. Att tingsrättens tillämpar den lägre straffskalan då det ”tämligt kortvariga förloppet” som bakgrund beaktas. "Rådet: Om du ska våldta – se till att komma snabbt, för ett våldtäktsoffers lider bara under de antal sekunder som våldtäkten pågår."

Wallberg skriver vidare att hon "vägrar leva i ett samhälle vars rättssystem dömer våldtäktsmän utifrån hur många sekunder diverse kroppsdelar penetrerade offret. Hennes upplevelse måste stå i fokus. Hennes lidande går nämligen inte att räkna i sekunder eftersom att hon inte är en robot. Hon är en människa med tankar och känslor som omöjligen kan att mätas i siffror."

En våldtäkt är aldrig kortvarig – den är livslång. Det borde synas även i straffet.

1 kommentar:

  1. Maxstraff på fyra år och så blir det samhällstjänst och skyddstillsyn! Va fan är det för rättsväsende vi har!?!?! =(

    SvaraRadera