tisdag 4 februari 2014

Sociala medier - det nya yttersta skyddsnätet då myndigheter brister

Den 3 februari 2014 sände ”Verkligheten i P3” i Sveriges radio ett reportage om Maria som blivit hjälpt av privatpersoner då hon blev nekad bidrag från socialtjänsten.

På Facebook delas länken om gruppen ”
Matkassen/Giving People”, där grundaren Linda Hellquist förmedlar hjälp till barnfamiljer att få mat, kläder och leksaker. Detta då barnfamiljen saknar försörjning av olika anledningar. När myndigheter som Försäkringskassan. Arbetsförmedlingen och Socialtjänsten inte räcker till.

På Matkassens Facebooksida ställs frågan om hur de kan försäkra sig om att föräldern inte t.ex. ”dricker upp pengarna”. Linda Hellquist svarar att de inte kan veta detta och att de inte ställer obekväma frågor eller uppmanar någon att berätta varför deras situation ser ut som den gör. ”Den här sidan är till för barnen och det spelar ingen roll om ett barn inte har vinterskor och mat på bordet pga en förälders missbruk eller om det beror på att något föräldrarna inte kunnat råda över som sjukdom och arbetslöshet. ALLA barn har samma värde i våra ögon”.

Jag är inte emot detta, tvärtom, MEN när tjänstemän från bland annat socialtjänsten hör av sig med vädjan att ”Matkassen” ska hjälpa till när socialtjänsten är begränsad blir jag förundrad och kritisk!  Nedan följer några spontana tankar…


1) Har samhällsmedborgaren/klienten verkligen nödprövats för ekonomiskt bistånd på Socialtjänsten och är hen verkligen inte berättigad matpengar?,
2) Hur ser Socialtjänsten på barnperspektivet?,
3) Är detta ett sätt för att ”lätta” tjänstemannens/tjänstekvinnans ångest över att inte räcka till för samhällsmedborgaren? Vad sänder det för signaler? Känner ledning/politiker till grundproblematiken?!,
4) Hur ser verkligen systemet/regelverket ut om enskilda aktörer skall behöva agera och faktum är att många blivit hjälpta. Drygt 2000 barnfamiljer har fått hjälp via Matkassen och på bara några månader har det förvandlats till en hel rörelse med närmare 70 000 följare på Facebook.



8 kommentarer:

  1. Förbannat bra skrivet!!! You go girl <3

    SvaraRadera
  2. Önskemål! Skriv oftare Gabi! Du är bäst! Puss! /Sandra

    SvaraRadera
  3. Finns ingen tid för socialt arbete utan BARA KONTROLLLLLLLL!!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din kommentar. Jag hoppas på förändring... Hoppet är det sista som lämnar en...

      Radera
  4. Soc tappar makt hahahhaha bra

    SvaraRadera
    Svar
    1. I många andra länder finns det många ideella organisationer som hjälper, vi är bara inte vana med det i Sverige då vi ofta hör om vårat fantastiska skyddsnät..

      Radera