Men vi har sett detta fenomen förr. I fattighjornen från 1800-talet och början av 1900-talet, då välgörenhet var en nödvändighetsartikel. Genom lokala föreningar som ”Sällskapet för de fattigas vänner” och ”De nödlidandes vänner” kunde samhällets rika ge till den som levde i fattigdom och nöd i det gamla Sverige.
”I och med den allmänna rösträtten, arbetarrörelsens kamp för bättre villkor, välfärdssamhällets framväxt och en ny socialpolitik i Sverige under 1900-talet minskade behovet av privat välgörenhetsarbete. Grundläggande behov av mat, kläder och bostad blev en rättighet, inget som delades ut godtyckligt. Vår syn har blivit att samhället tar hand om de svagaste. Men de senaste åren har inneburit en förändring, en återgång till något gammalt och en ny våg av välgörenhet, då enskilda människor och grupper tar initiativ till att hjälpa sina medmänniskor.” (Expressen)
Den narcissiska delen av välgörenhet växer också genom sociala medier – ”titta vad duktig jag var som gav till de som har sämre ställt”. Johan Vamstad, forskare vid Ersta Sköndal Högskola i Stockholm med välfärdsstaten och civilsamhället som specialitet, menar att detta är ett trendbrott. Vi ger till nya ändamål och inte enbart till forskning om cancer, folksjukdomar och ändamål i utlandet.
En som lyfter nivån från den narcissitiska till den godhjärtade och ödmjuka nivån är Christian Karlström i Norrköping under sin praktik på Ria Center, ett dagcenter, såg behovet av vinterkläder för hemlösa drogmissbrukare. På centret kan man bland annat duscha, byta kläder, tvätta samt äta frukost till självkostnadspris. Karlström ordnade en klädinsamling förra hösten och kom då via Facebook i kontakt med Marco Briones. Tillsammans ville de utveckla idén och har nu startat en ideell förening – ”Hjälp oss att hjälpa andra” tillsammans med några andra eldsjälar i Norrköping: Linda Koskinen, Mika Koskinen, Jenny Hansen, Maria Paz Briones och Sousan Massi. Första projektet blev en välgörenhetskonsert den 7 juni för att samla in pengar till Ria Center.
Linda Koskinen berättar vidare för mig angående dagens artikel i Expressen att de i föreningen ”Hjälp oss att hjälpa andra” anordnade denna riktade välgörenhetskonserten för att RIA inte skulle haft råd att hålla öppet och överlag är lågt prioriterade av kommunen. Om det är föreningens arrangemang samt att det är valår som medfört att kommunen den 13 juni 2014 ingick ett treårigt avtal med RIA kan för närvarande enbart spekuleras i.
Forskare Johan Vamstad menar att vi kommer att se ännu mer av de privata välgörarna i framtiden.
”- Det är så många spår som pekar åt samma håll. Det pågår en slags individualisering, folk sitter mycket vid datorn. Vi har internationella influenser, det amerikanska välgörenhetsidealet, färgstarka filantroper, nya tekniker som sprids. Om det inte kommer en stark motreaktion av något slag tror jag det fortsätter i den här riktningen.” (Expressen)
![]() |
Hjälp oss att hjälpa andra |